Istoria Teatrului de papusi 1         Istoria Teatrului de papusi 2

 

             La Botoşani a avut loc un eveniment cultural deosebit de important în context naţional: a fost lansată cartea  Despre arta păpuşarilor români. Dialoguri cu maeştrii scenei semnată de actorul, regizorul, şi universitarul ieşean de origine botoşăneană dr. Toma Hogea. Incepându-şi odinioară cariera pe scena Teatrului « Mihai Eminescu » din Botoşani,  colaborând şi cu Teatrul de păpuşi « Vasilache », continuând apoi la Teatrul Luceafărul din Iaşi unde a interpretat zeci de roluri, predând studenţilor facultăţii ieşene de arte, el s-a implicat profund în lumea teatrală a acestei zone. Cartea de acum, în  două tomuri masive – de peste 800 de pagini – reprezintă primele două volume  ale unei lucrări de anvergură ce cuprinde rodul muncii sale asidui de  investigare a universului teatral păpuşăresc din toată ţara, respectiv de prezentare  a tuturor teatrelor de păpuşi din ţară, atât prin infăţişarea « cărţii de vizită » a acestora, cât şi prin redarea unor convorbiri cu personalităţi artistice şi culturale  reprezenative implicate în viaţa teatrală românească de-a lungul timpului. 

           In paginile sale se regăseşte desigur şi un capitol dedicat  Teatrului «Vasilache » din Botoşani, căruia îi prezintă succint fişa de activitate, lista personalului angajat şi oglinda performanţelor, continuând cu reproducerea unor convorbiri  începând, fireşte, cu directorul actual al instituţiei, Florin Aioniţoaei, şi continuând cu câţiva dintre cei implicaţi în diferite moduri de-a lungul timpului în activitatea acestui teatru, precum: Viorica Weber, actriţă membru fondator şi  directoare, Elena Preda, componentă a  primei generaţii  – fondatoare – de actori mânuitori, Mihaela Nistorică, fiica legendarei actriţe Gabriela Nistorică, ea însăşi actriţă mânuitoare şi fost director adjunct al teatrului, dr. Lucia Olaru Nenati, fost director şi secretar literar circa un deceniu în perioada grea a maximei autofinanţări a teatrului, până la cel mai tânăr actor mânuitor de azi, Marius Rusu.

            Cartea, care reprezintă un prim şi important demers în direcţia realizării unei istorii a teatrului de păpuşi din ţară, a fost prezentată în faţa publicului pe scena la Teatrului « Vasilache » de către scriitoarea Lucia Olaru Nenati şi de criticul de artă dr. Oltiţa Cântec, universitar şi director adjunct al Teatrului « Luceafărul » din Iaşi – introduse  fiind de către talentatul  actor Daniel Badale – care au încercat să sublinieze valoarea şi importanţa culturală şi artistică a evenimentului, chiar dacă în acest scop au trebuit să-şi adecveze discursul pe înţelesul copiilor prezenţi în chip preponderent în sala teatrului.